Domowe nuggetsy dla dzieci

  • Czas 30 min.
  • Czas oczekiwania 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
pierś kurczaka podwójna 1
płatki kukurydziane szklanka
tarty parmezan pół szklanki
kaszka kukurydziana błyskawiczna pół szklanki
sól do smaku
pieprz pół łyżeczki
papryka słodka pół łyżeczki
jogurt naturalny 200 ml
olej do smażenia 1,5 szklanki
Ulubione danie dziecięce podawane w każdym fast foodzie. W domowej wersji wiadomo przynajmniej z czego są przygotowane.

Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki 3x4 cm. Jogurt wymieszać z solą, pieprzem i papryką. Marynatę wymieszać z pokrojonym mięsem i odstawić do lodówki na pół godziny. Rozdrobnić płątki kukurydziane w moździerzu. Parmezan wymieszać z płatkami i kaszką. Kawałki kurczaka obtaczać w przygotowanej panierce. Rozgrzać w rondelku 1,5 szklanki oleju. Smażyć nuggetsy w mocno rozgrzanym głębokim tłuszczu na złoty kolor. Po wyjęciu osuszyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Podawać z ketchupem.   

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.