domowy keczup

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
pomidory 2 kg
jabłka 75 dag
ocet 125 ml
cukier 190 ml
sól 23 łyżeczki
pieprz 2 łyżeczki
świeża bazylia garść
natka pietruszki garść
czosnek 34 ząbki

Pomidory dokładnie umyć, naciąć ich skórkę i sparzyć. Tak przygotowane wrzucić do garnka (można pokroić na kawałki). Jabłka obrać, pokroić na kawałki, usuwając przy tym gniazda nasienne. Połączyć z pomidorami. Gotować do momentu, aż składniki zmiękną.  Następnie dokładnie zmiksować, uzyskując gładką konsystencję. Masę przestudzić, a później przelać przez sito, pozbywając się pestek. Całość ponownie umieścić w garnku, dodać kolejno ocet, cukier, sól, pieprz, zioła oraz czosnek, wymieszać dokładnie i pozostawić do zagotowania. W tym czasie masa powinna zgęstnieć. Tak przygotowany ketczup pozostawić do ostygnięcia, a następnie umieścić w słoikach lub szklanych buteleczkach.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.