Domowy sos barbecue

  • Czas 1 godz. 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
pomidory bardzo dojrzałe 1 kg
oliwa 2 łyżki
cebula 1
czosnek 3 ząbki
ocet winy 1/2 szklanki
cukier 3/4 szklanki
sos Worcestershire 1/4 szklanki
sos sojowy 1/4 szklanki
słodka wędzona papryka 1 łyżka
tarta gałka muszkatołowa, mielony cynamon, kmin rzymski, kminek i kolendra, suszony imbir, chili w proszku po 1/2 łyżeczki
Wspaniały dodatek do dań z grilla i marynowania pieczonych mięs. Warto przygotować większą ilość i pasteryzować w słoiczkach.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, zmiksować. Czosnek i cebulę obrać i posiekać. W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę, usmażyć na niej czosnek i cebulę aż zmiękną. Dodać pomidory i wszystkie płynne składniki. Gotować na małym ogniu mieszając od czasu do czasu aż sos odparuje o połowę. Dodać cukier i gotować jeszcze pół godziny. Przyprawić i gotować kolejne 5 minut. Używać do marynowania mięs oraz jako dodatek do dań z grilla. Do gotowania sosu barbecue można też dodać suszone morele. I po ugotowaniu sosu zmiksować go.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.