Dorsz na warzywach

  • Czas 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
filet z dorsza bez skóry 500g
ziemniaki 200g
brokuł 1
cebula 2
czarne oliwki szklanka
pomidorki koktajlowe 200g
zioła prowansalskie 2 łyżki
oliwa 1/3 szklanki
sól i pieprz
Idealne, lekkie danie na ciepłe dni.

Dorsza umyć, osuszyć, posypać solą i ziołami. Gotować na parze 20-30 minut. Brokuła ugotować na parze lub w osolonym wrzątku (8 minut) z dodatkiem odrobiny cukru (dzięki cukrowi brokuł zachowa piękny kolor). Ziemniaki obrać, podgotować 15 minut w osolonym wrzątku. Cebulę pokroić w piórka. Rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę, dodać pokrojone kartofle i przekrojone na połówki pomidory. Posypać ziołami. Podawać dorsza razem z warzywami. Uwaga: zamiast cebuli można użyć pora – smak będzie delikatniejszy.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.