Dorsz w potrawce

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
filety z dorsza 500 g
pory 2
cukinia 1
czosnek 6 ząbków
tłusta kiełbasa węgierska ostra 8 plasterków
tłusta kiełbasa węgierska łagodna 8 plasterków
ostra papryczka pół
rodzynki 100g
papryka wędzona w proszku łyżeczka
kremówka 30% 300 ml
wino białe, wytrawne 100 ml
sól, ostra papryka, oregano do smaku
Ostro słodka potrawka z pora, cukinii i węgierskiej kiełbasy duszona w winie i śmietance z rodzynkami jest bardzo aromatyczną bazą dla dorsza. Rybę dusimy w gotowym sosie około 10 minut. Za długo gotowana będzie sucha.

Pory oczyścić z brzydkich liści, przekroić wzdłuż na pół i dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Umyte osączyć z nadmiaru wody i pokroić w półplasterki centymetrowej długości. Czosnek obrać, posiekać. Cukinię umyć, pokroić w kostkę. W rondlu wytopić tłuszcz z kiełbasy, dodać czosnek, smażyć minutę, dodać pory, smażyć mieszając 10 minut, dodać cukinię i pokrojoną w plasterki ostrą papryczkę, wlać wino i śmietankę , wsypać rodzynki i dusić pod przykryciem 20 minut. Odkryć i odparować nadmiar płynu. Spróbować i ewentualnie doprawić solą i ostrą papryką.  Na sosie położyć filety, posypać je słodką papryką wędzoną, przykryć rondel pokrywką i dusić ryby 5 minut, następnie przy pomocy dwóch widelców przewrócić je na drugą stronę i dusić kolejne 5 minut. Posypać listkami świeżego oregano. Podawać z ryżem lub dobrym białym pieczywem. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.