Dynia z gruszką, orzechami i serem

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
dynia piżmowa 1 mała
gruszki 4-6
ser plesniowy typu rokpol 300 g
orzechy włoskie szklanka
sałata lodowa 1
olej rzepakowy 100 ml
oliwa extra virgin 100 ml
musztarda francuska z ziarnami 1 łyżka
miód 2 łyżki
sok z 2 cytryn
sól i pieprz do smaku
Pojawiły się pierwsze dynie. Warto spróbować tej sałatki.

Dynię obrać, pokroić w kostkę, wsypać do blaszki posmarowanej olejem. Skropić olejem. Upiec w piekarniku nagrzanycm do 200 C (ok 20 minut), mieszając raz lub dwa w trakcie pieczenia. Ostudzić. Gruszki obrać, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Ser pokroić w kostkę, Sałatę umyć, osuszyć, poszarpać. Orzechy podpiec na suchej patelni. Oliwę wymieszać z musztardą, miodem i sokiem z cytryny. Dodać do sosu ulubione zioła np. tymianek lub oregano. Kawałki dyni, sera i gruszek ułozyć na sałacie. Posypać orzechami. Polać sosem. Podawać z białym pieczywem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.