Dzikie szparagi marynowane z winem, czosnkiem i peperoncino

  • Czas 25 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
dzikie szparagi 1 pęczek
peperoncino 3
czosnek 2 ząbki
białe wino 0,75 szklanki
ocet jabłkowy 0,75 szklanki
cukier 1 łyżka
sól kłodawska 2 łyżeczki
oliwa extra vergine 1 łyżka
sól, cukier, ocet do gotowania szparag
Dzikie, cieniutkie szparagi świetnie nadają się do marynowania. Dobre jaka przekąska do wina.

Szparagi umyć, odciąć lub odłamać końcówki, ale ich nie wyrzucać. Zagotować duży garnek wody z końcówkami szparagów, posolić, wodę i posłodzić, zakwasić octem. Gotować szparagi ok. 3 minut. Wyjąć, osączyć. Włożyć do słoiczka cały pęczek zwijając go w zgrabny „ślimaczek”. Czosnek obrać i przekroić. Włożyć do słoika peperoncino i czosnek. Zagotować składniki marynaty:  ocet, wino, cukier, sól, zalać szparagi. Wlać oliwę. Zamknąć, zamieszać. Jeść po dwóch dniach.

Proporcja na 1 słoik 0,5 l

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.