Dzyndzałki z hreczką, czyli pierogi z kaszą gryczaną

  • Czas 1 godz. 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
Farsz:
kasza gryczana 500 g
jajka 4
boczek wędzony 500 g
cebula 500 g
sól i pieprz
ciasto:
mąka 800 g
woda
jajka do ciasta 2
sól
olej
Przepis kuchni warmińsko-mazurskiej z gospody Pod Czarnym Łabędziem.

Przygotować farsz. Ugotować kaszę gryczaną oraz jajka. Jajka ugotowane na twardo pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć, osobno pokroić cebule w kostkę i podsmażyć, następnie kaszę, jajka, boczek i cebulkę razem wymieszać i doprawić do smaku. Przygotować ciasto. Wysypać mąkę do miski i sparzyć gotująca się wodą tak żeby można było wyrobić ciasto, dodać jajka, troszkę oleju i szczyptę soli. Zagnieść ciasto pierogowe, wałkować cienkie placki i wykrawać kółka. W wykrojone kółka włożyć trochę przygotowanego farszu i sklejać brzegi ciasta. Gotować w osolonym wrzątku. Podawać z gęstą śmietaną.


Więcej regionalnych smaków znajdziesz w najnowszej książce Magdy Gessler - "Smaczna Polska"

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.