Eklerki z francuskim kremem budyniowym (crème pâtissière)

  • Czas 40 min.
  • Czas oczekiwania 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
mleko 600 ml
żółtka 6
cukier 100 g
laska wanilii pół sztuki
mąka pszenna 40 gram
mąka ziemniaczana 40 gram
masło 1 łyżka
brandy 20 ml
sos czekoladowy
Znane na całym świecie ciastka wykonane z delikatnego parzonego ciasta, wypełnione słodkim kremem i koniecznie polane czekoladą lub lukrem. Eklerki po raz pierwszy pojawiły się we Francji w XIX wieku, ale szybko zdobyły rzeszę fanów na całym świecie. Nazwa tych słodkości pochodzi od francuskiego słowa éclair oznaczającego… błyskawicę. To określenie nawiązuję do podłużnego kształtu ciastek i faktu, że znikają z talerza w oka mgnieniu.

Przygotować ciasto według tego przepisu i upiec z niego podłużne ciastka (wyciśnięte surowe ciasto parzone powinno mieć około 10 cm długości). Wystudzone eklerki przekroić na pół.

W garnku zagotować mleko z laską wanilii. Kiedy mleko zagotuje się zestawić je z ognia. Wyjąć laskę wanilii, przekroić ją wzdłuż, wyjąć nasiona i wrzucić je do ciepłego mleka. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i ponownie miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Otrzymaną masę wlać do ugotowanego mleka. Postawić na palniku i doprowadzić do wrzenia. Masę trzeba często mieszać aby nie zrobiły się grudki. Kiedy masa zgęstnieje dodać łyżkę masła i brandy. Gotowy krem przykryć folią spożywcza i zostawić do przestudzenia.

Napełnić ciasto parzone przygotowanym kremem. Wierzch eklerek polać sosem czekoladowym (np. zrobionym z rozpuszczonej w kąpieli wodnej gorzkiej czekolady z dodatkiem śmietany kremówki). 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.