Empanada de atún

  • Czas 30 min.
  • Czas oczekiwania 25 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka 400 gram
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
hiszpański cydr lub białe wino (120 ml) 100 ml
oliwy z oliwek (ewentualnie olej roślinny) 100 ml
sól 2 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
jajko 1
tuńczyk w sosie własnym 400 gram
posiekane pomidory 300 ml
duża cebula 1
oliwa z oliwek 100 ml
duża papryka 1
czosnek 1 ząbek
średniej wielkości marchewka 1
mała papryczka chili 1
papryka słodka, wędzona 1 łyżeczka
Empanada de atún jest tradycyjną potrawą kuchni hiszpańskiej. Najczęściej to wytrawne ciasto zawiera w sobie mięso tuńczyka, natomiast w zależności od regionu można spotkać różne rodzaje farszu. Recepturę na Empanada de atún znajdziemy już w średniowiecznych źródłach m.in. w książce kucharskiej Llibre de Coch z 1520 roku.

Ciasto:

W malakserze połączyć mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dolać olej i mieszać do momentu aż utworzą się drobne okruchy. Ustawić obroty na średnią prędkość i stopniowo dodawać wino. Mieszać do momentu kiedy powstanie elastyczne ciasto. Uformować z ciasta kulę, przykryć folią spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.

 

Nadzienie:

Z chili usunąć nasiona. Pokroić cebulę i paprykę. Marchewkę utrzeć na tarce na grubych oczkach. Chili i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać trochę oliwy i podsmażyć tuńczyka. Dodać marchew, cebulę, pieprz, czosnek, chili i smażyć przez 5 minut. Dodać pomidory, przyprawy, paprykę, cukier i ponownie wymieszać. Patelnię przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i gotować przez 15 minut (mieszając od czasu do czasu). Zdjąć z ognia i schłodzić. 

Ciasto podzielić na dwie, równe części. Rozwałkować i umieścić w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ułożyć nadzienie na jednym płacie pozostawiając 3 cm zapas od krawędzi. Krawędzie wysmarować rozkłóconym jajkiem. Położyć drugi blat ciasta, dokładnie sklejając brzegi. Przy użyciu pędzelka posmarować wierzch ciasta rozkłóconym jajkiem. Piec przez 20-20 minut w temperaturze 200 ° C na złoty kolor. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.