Escabeche z boczniaków i papryki

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
czerwona papryka 3 sztuki
oliwa pół szklanki
grzyby (pieczarka, boczniak, shitake, może być każdego po trochu) 2 kg
cebula, obrana, przekrojona na pół a potem na cienkie piórka 1/2 kg
czosnek 10 obranych ząbków
liście laurowe 6
melasa albo miód 2 łyżki
sos Worcester 1 łyżka stołowa
suszony tymianek 2 łyżeczki
musztarda Dijon 2 łyżeczki
biały ocet winny 1/2 szklanki
ocet z sherry albo octu balsamicznego 1/2 szklanki
posiekana natka pietruszki
Escabeche w kuchni hiszpańskiej to wszystko co jest najpierw usmażone a potem zamarynowane w słodkiej zalewie octowej. Najczęściej robi się w ten sposób ryby, ale można także różne warzywa i grzyby.

Opalić papryki nad ogniem kuchenki gazowej aż poczernieją ze wszystkich stron. Włożyć do papierowej torby na 15 minut. Obrać oczyścić z nasion i pokroić na paski szerokości palca.
Na niewielkiej ilości oliwy usmażyć pokrojone grzyby (pieczarki 7 min., shitake 5 min., boczniaki 4 min.). W czasie smażenia posolić i posypać pieprzem. Na reszcie oliwy usmażyć na średnim ogniu nie rumieniąc paprykę i cebule (ok 10 min). Dodać czosnek i resztę przypraw. Wymieszać wlać 3 szklanki wody i cały ocet. Posolić obficie i doprowadzić płyn do wrzenia. Gorącym płynem zalać grzyby i odstawić do ostygnięcia. Przykryć i trzymać przez noc (albo dłużej, do tygodnia) w lodówce.
Podając danie odlać marynatę, wyrzucić ząbki czosnku i liście laurowe. Ułożyć grzyby z papryką na talerzu skropić lekko marynatą i posypać zieloną pietruszką.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.