Faszerowane kwiaty cukinii w tempurze

  • Czas 45 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
kwiaty cukinii 12
ricotta 200 g
mięta świeża 10 listków
ostra papryczka 1
pomidor 1 mały
Sól, pieprz do smaku
ciasto:
mąka pszenna 200 g
zółtko 2
woda gazowana lodowata 300 ml
sół 1 płaska łyżeczka
olej do głębokiego smażenia
Fantastyczna przekąska. W okresie kwitnienia cukinii jest ozdobą wszystkich przyjęć.

Kwiaty opłukać, w środku i na zewnątrz. Usunąć ze środka każdego kwiatu pręcik, osuszyć. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i drobno pokroić. Paprykę przekroić, usunąć nasiona, miąższ drobno pokroić. Miętę posiekać. Wymieszać ricottę z miętą, pomidorem i papryką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Faszerować kwiaty masą, skręcić płatki wokół farszu. Przygotować ciasto: trzepaczką szybko wymieszać mąkę z wodą i żółtkami. Ciasto ma mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Rozgrzać w rondlu olej. Faszerowane kwiaty zanurzać w cieście i wkładać do gorącego tłuszczu. Smażyć na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową. Osączać z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Podawać na ciepło lub po przestudzeniu.

  1. Rozchylić płatki kwiatu i oderwać pręciki lub słupki.
  2. Przy pomocy rękawa z torebki foliowej z odciętym rogiem napełniać dna kielichów kwiatowych farszem. Skręcić płatki wokół farszu.
  3. Zanurzać kwiaty w tempurze.
  4. Ostrożnie wkładać kwiaty do gorącego tłuszczu.
  5. Smażyć na złoty kolor.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.