Fish and chips

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
dorsz lub łupacz (świeży filet) 500 g
jajko 1
piwo zimne 1/2 szklanki
mąka pszenna 3/4 szklanki
mąka do panierowania 1 łyżka
tłuszcz do głębokiego smażenia
sól i pieprz
cytryna
frytki (patrz: przepisy na przekąski)

Filety osuszyć i pokroić na 4 cm kawałki. Z jajka, piwa i mąki wymieszać gęste ciasto naleśnikowe. Doprawić je solą i pieprzem. Rozgrzać tłuszcz na głębokiej patelni. Filety panierować w mące, strzepnąć jej nadmiar, zanurzać w cieście i smażyć w głębokim tłuszczu z na złoty kolor. Podawać z frytkami, solą i cytryną w ćwiartkach, do skropienia ryby sokiem. Zwyczajowo Fish and chips sprzedaje się w Anglii w papierowych tutkach.

Przepis na domowe frytki:
www.smakizycia.pl/kuchnia/przepisy/frytki-belgijskie

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.