Fondue serowe

  • Czas 15 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
Ementaler 300 g
Gruyère 300 g
wytrawne białe wino 250 ml
czosnek 1 ząbek
mąka ziemniaczana 1 łyżka
gałka muszkatołowa szczypta startej
biały pieprz do smaku
sok z cytryny 1 łyżeczka
bagietka

Zetrzeć sery na tarce. Naczynie do fondue lub rondel z grubym dnem natrzeć czosnkiem. Wlać wino (zostawić 2 łyżki) i zagotować, dodać sery i sok z cytryny. Mieszać aż sery się rozpuszczą. Dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z resztą wina, gałkę i pieprz. Bagietkę pokroić w kostkę. Naczynie ustawić na stole na podgrzewaczu. Kostki bagietki nabijać na długie widelczyki i maczać w serze. Doskonałymi dodatkami do fondue będą owoce, oliwki i marynaty.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.