Francuski przekładaniec (mille-feuille) z truskawkami

  • Czas 1 godz.
  • Czas oczekiwania 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
laska wanilii
biała czekolada posiekana tabliczka
cukier 3/4 szklanki
mąka 3 łyżki
skrobia kukurydziana 3 łyżki
jajka 3
mleko 0,5 l
ciasto francuskie, rozmrożone 400 gram
pokrojone świeże truskawki 500 gram
Ten francuski deser klasycznie podaje się z kremem waniliowym u nas wzbogacony o dodatek białej czekolady. Doskonale komponuje się z sezonowymi owocami: truskawkami, malinami, jagodami czy porzeczkami. W zimie można dodać owoce z syropu, czy kwaskowaty dżem.

Wanilie rozkroić na pół i wyjąć nasiona. Przełożyć je do garnka, zalać mlekiem i podgrzać. Czekoladę posiekać i rozpuścić ją w kąpieli wodnej (uważać, żeby nie przegrzać czekolady, bo zrobią się grudki). W misce połączyć mąkę, skrobię kukurydzianą i cukier. Dodać jajka i ubić na puszystą masę. Cały czas mieszając dodawać stopniowo ciepłe mleko. Całość przelać ponownie do garnka po mleku, postawić na małym ogniu i podgrzewać około minuty. Następnie dodać rozpuszczoną czekoladę. Poczekać aż czekolada połączy się z masą mleczna i zdjąć z ognia. Krem przykryć folią spożywczą bezpośrednio kładąc ją na kremie (żeby nie robił się kożuch). Kiedy krem wystygnie schować go do lodówki na godzinę.

Piekarnik rozgrzać do 200°C. Ciasto rozwałkować i pokroić na równe prostokąty. Gotowe ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ponakłuwać i przykryć drugim arkuszem papieru do pieczenia . Piec do momentu aż ciasto będzie złociste.

Prostokąty z ciasta przełożyć kremem i pokrojonymi truskawkami. Jeśli kawałki ciasta są dość grube można podzielić nożem w poprzek na pół. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.