Frittata z makaronem i kukurydzą

  • Czas 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
jajka 4
śmietanka 2 łyżki
ugotowany makaron (znakomity sposób na „wczorajszy” makaron) 1 szklanka
mrożony groszek 1/2 szklanki
czerwona papryka 1/2
kolba kukurydzy lub niepełna szklanka kukurydzy mrożonej
siekany koperek 2 łyżeczki
masło 2 łyżki
olej rzepakowy 3 łyżki
starty Cheddar lub Gruyere 50 g
sól i pieprz
Proste, pyszne danie, pozwalające kunsztownie wykorzystać resztkę ugotowanego makaronu.

W wodzie z solą i cukrem gotować groszek i kukurydzę 6 minut od zagotowania. Odcedzić. Jeśli używamy kolby kukurydzy, ostrym nożem zeskrobać ziarna. Pokroić paprykę w paseczki. Jajka roztrzepać ze śmietanką. Rozgrzać masło i olej na żeliwnej patelni (do zapiekania). Usmażyć paprykę. Zdjąć z patelni łyżką cedzakową. Jajka wymieszać z makaronem, kukurydzą, groszkiem, papryką, koperkiem i startym serem. Wlać masę na patelnię i smażyć ok. 5 minut. Gdy frittata się zetnie, włożyć ją do rozgrzanego piekarnika i zapiec od góry. Podawać na zimno lub na gorąco.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.