Frittata ze szparagami

  • Czas 20 min.
  • Czas oczekiwania 15 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
Sezon na szparagi jest krótki dlatego warto je serwować przy okazji różnych posiłków. Frittata szparagowa to idealna propozycja na sycące śniadanie.

Rozgrzać piekarnik do 180°C. Szparagi obrać z włókien i odciąć twarde końce. Na patelni teflonowej (którą można włożyć do piekarnika) rozgrzać masło klarowane. Wrzucić szparagi, przyprawić solą i pieprzem i podsmażać kilkanaście minut aż szparagi staną się miękkie.

 

Jajka wbić do miski, roztrzepać widelcem i doprawić solą, pieprzem i dodać pokruszony ser.

Masę jajeczną wlać na patelnię ze szparagami, tak by przykryła całe warzywa. Podsmażać 1-2 minuty i następnie włożyć do piekarnika na około 15 minut. Podawać z posiekaną natką pietruszki.

 

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.