Galaretka z pigwy

  • Czas 2 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
pigwa 1 kg
cytryny 1
cukier ok. 1 kg
Cudownie aromatyczna przyda się na długie jesienne wieczory.

Słoiki umyć i wyparzyć, pigwy umyć szczoteczką aby usunąć z owoców meszek, następnie owoce pokroić na małe kawałki.  Z cytryny sparzonej wrzątkiem otrzeć skórkę. Sok wycisnąć. Pigwy zalać sześcioma szklankami wody, dodać sok i skórkę z cytryny i gotować wszystko 45 minut. Otrzymany płyn przecedzić przez sitko, zważyć i dodać taką samą ilość cukru. Gotować mniej więcej godzinę – do czasu aż galaretka nie zgęstnieje. (sprawdzamy to wylewając łyżeczkę masy na oziębiony talerzyk, gdy nie rozlewa się – galaretka jest gotowa. Przełożyć do słoików, zakręcić, słoiki ustawić wieczkami do dołu. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu do

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.