Ganache czyli polewa czekoladowa

  • Czas 10 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
gorzka czekolada co najmniej 70% 300 g
śmietanka kremówka 150 g
aromat (niekoniecznie) kilka kropli
Kremowa, lśniąca masa czekoladowa może być jedną z warstw tortu, najczęściej polewą.

Metoda pierwsza: rozpuścić pokrojoną czekoladę na parze. Podgrzać śmietankę. Dokładnie wymieszać śmietankę z czekoladą i utrzeć drewnianą łyżką na gładką, lśniąca masę. Metoda druga: śmietankę umieścić w rondelku, dodać 2/3 czekolady pokrojonej w kawałeczki i podgrzewać mieszając. Gdy składniki się połączą zdjąć z ognia, wsypać drobno pokrojoną resztę czekolady i mieszać do uzyskania gładkiej masy. Ewentualnie oddać aromat: likier lub kawę. Uwaga: z tej ilości składników otrzymamy polewę na duży tort.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.