Gęś pieczona z jabłkami

  • Czas 2 dni
  • Czas oczekiwania 2 dni
  • Trudność
  • Porcja dla
gęś 3,4 kg
jabłka 1 kg
czosnek 4 ząbki
sól 2 łyżki
pieprz 2 łyżki
cukier 1 łyżka
majeranek 1 łyżka
masło 1/2 kostki

Gęś myję, osuszam i nacieram solą, pieprzem, cukrem, roztartym czosnkiem i majerankiem. Z jabłek wykrawam gniazda nasienne, kroję je na ćwiartki i wkładam do środka gęsi. Przykrywam ptaka folią luminiową i wstawiam do lodówki na noc.

Na drugi dzień rozgrzewam piekarnik do 170 st. C i układam gęś na blasze z kratką. Polewam ptaka masłem, przykrywam folią aluminiową i wstawiam do piekarnika.

Co pół godziny polewam gęś wytworzonym sosem. Po 3 godzinach odkrywam gęś z folii, polewam sosem z pieczenia i dopiekam jeszcze pół godziny.

Wyłączam piekarnik i zostawiam gęś w piekarniku na 30 minut.

Podaję z pieczonymi ziemniakami.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.