Gęsta zupa fasolowa

  • Czas 1 godz. 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
cieciorka 0,5 szklanki
fasola piękny jaś 0,5 szklanki
fasola czerwona lub pinto 0,5 szklanki
soczewica 0,5 szklanki
czerwona cebula 2 duże
koncentrat pomidorowy 1 mały
bulion warzywny 2,5 l
rozmaryn świeży 3 gałązki
listek laurowy 3
sól, cukier i kolorowy pieprz do smaku
oliwa rozmarynowa do smaku

Fasolę, soczewicę i cieciorkę namoczyć na noc w zimnej wodzie. Rano zmienić wodę, posolić i zagotować. Do wrzącego bulionu wrzucić podgotowane fasolki, listek laurowy, 2 gałązki rozmarynu i gotować do miękkości (w szybkowarze gotuje się znacznie szybciej!). Pokroić boczek i cebulę w drobną kostkę. Na patelni przesmażyć boczek. Na wytopionym tłuszczu zeszklić cebulę. Dodać do zupy razem z boczkiem i tłuszczem. Zagęścić zupę koncentratem. Doprawić do smaku solą, cukrem i świeżo zmielonym pieprzem. Podawać z listkami rozmarynu skropioną oliwą rozmarynową. Zupa jest najlepsza następnego dnia.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.