Gołąbki z dorszem

  • Czas 1 godz. 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
kapusta włoska 1
filet ze świeżego dorsza 0,5 kg
kasza jęczmienna 150 g
biała cebula 4
rosół 1 l
sok z jednej cytryny
pieprz
sól

W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Włożyć kapustę i kolejno oddzielać liście. Rybę umyć, usunąć skórę, zemleć w maszynce. Cebule pokroić w kosteczkę, posolić. Włożyć do lnianej ściereczki i osączyć z nadmiaru soku, usuwając goryczkę. Ugotować kaszę jęczmienną w osolonej, wrzącej wodzie i dodać. Doprawić pieprzem i sokiem z cytryny. Na liście kapusty nałożyć farsz i zwinąć gołąbki. Obsmażyć na patelni do zrumienienia z każdej strony. Ułożyć na blasze, zalać bulionem, zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 C.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.