Gołąbki ze szpinaku

  • Czas 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
duże, ładne liście szpinaku 12-15
kasza jęczmienna lub jaglana 1 szklanka
oliwa 4 łyżki
cebula 1
rodzynki do dekoracji garść
płatki migdałowe garść
cynamon szczypta
kurkuma szczypta
słodka papryka pół łyżeczki
curry pół łyżeczki
śmietanka 30%
mleko kokosowe 2 łyżki
sól, biały pieprz
Gołąbki z kapusty i mięsa to klasyk. Tym razem proponujemy wersję bardziej ekstrawagancką. Odważ się!

Rozgrzać oliwę na patelni. Posiekać cebulę. Zeszklić cebulę na oliwie, dodać kaszę. Przesmażyć chwilę. Dodać półtorej szklanki wrzątku i ćwierć łyżeczki soli. Gotować ok 15 minut aż kasza wchłonie wodę. Posiekać migdały. Do kaszy dodać rodzynki, migdały, kurkumę, cynamon, curry i paprykę. Dokładnie wymieszać, lekko posolić, doprawić pieprzem. Liście szpinaku umyć i sparzyć na sicie. Na każdy liść nakładać nadzienie i zwijać zgrabne gołąbki. Ułożyć gołąbki w rondlu, dolać śmietankę rozmieszaną z mleczkiem kokosowym . Dusić pod przykryciem 10 minut. Podawać gorące.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.