Granatowa panna cotta z dodatkiem kokosu

  • Czas 35 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
żelatyna w proszku (galaretka 1) 3/4 łyżeczki
ciepła woda (galaretka 1) 2 łyżeczki
sok z granatu (galaretka 1) 60 ml
wyłuskane ziarenka z granatu (galaretka 1) 2 łyżki
cukier (galaretka 1) 2 łyżki
galaretka z granatem 2 jak pierwsza
kokosowa panna cotta:
żelatyna w proszku 1 łyżka
ciepła woda 2 łyżki
śmietanka kremowa 500 ml
cukier puder 0,5 szklanki
wiórki kokosowe 0,5 szklanki

Galaretka z granatem 1: Do filiżanki wsypać żelatynę i mieszać z ciepłą wodą. Odstawić j na 5 minut. Do rondelka wlać sok z granatu, cukier oraz ziarenka granatu. Podgrzewać i mieszać aby cukier się rozpuścił. Dodać żelatynę i mieszać do momentu całkowitego rozpuszczenia się. Nie gotować! Galaretkę wlać do czterech natłuszczonych olejem roślinnym filiżanek. Odstawić do lodówki, na około ½-1 godzinę. Kokosowa Panna Cotta: Do filiżanki wsypać żelatynę i mieszać z wodą. Odstawić na 5 minut żeby się namoczyła. Do niedużego rondelka dodać kolejno śmietanę , cukier puder, wiórki kokosowe. Mieszać na małym ogniu, do momentu aż cukier się rozpuści. Nie gotować! Dodać namoczoną żelatynę, mieszać, aż rozpuści się w gorącej śmietanie. Schłodzić i wlać do filiżanek na zastygniętą galaretkę. Odstawić do lodówki żeby zastygła, na około 2-3 godziny. Przygotować galaretkę z granatem 2 tak samo jak galaretkę z granatem 1. Na zastygniętą panna cottę wylać przestudzoną galaretkę i odstawić do zastygnięcia.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.