Grillowana kukurydza z masłami smakowymi

  • Czas 25 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
kukurydza 4 kolby
masło 100g
natka pietruszki garśc
koperek garśc
czosnek 2 ząbki
papryczka chili pół
sól i pieprz
Z grillowaniem kukurydzy jest trochę zabawy ale czyż grill nie jest właśnie zabawą w kucharzenie?

Kolby kukurydzy włożyć na 10 minut do miski z zimną wodą. Usunąć zewnętrzne liście. Odchylić pozostałe liście i usunąć włókna.  Owinąć kukurydzę z powrotem liśćmi.  Grillować 10 minut. ¼ masła zmiksować z natką pietruszki, ¼ z chili. ¼ z koperkiem a ¼ z czosnkiem. Zdjąć kukurydzę z grilla, odwinąć delikatnie liście, posypać kolby solą i każdą posmarować innym masełkiem smakowym. Grillować jeszcze 10 minut. Zdjąć z grilla, obrać z liści. Każdą kolbę przekroić na 4 części. Jeśli chcemy aby kukurydza była przyrumieniona, po odwinięciu liści kładziemy ją na grillu na kolejne 5 minut. Uwaga: do grillowania  nadaje się tylko kukurydza cukrowa, młoda i świeża.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.