Grillowana pierś kurczaka na warzywach

  • Czas 15 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
pierś kurczaka pojedyncza 1
papryka 1
cukinia 1/2
mielony kmin rzymski 1 i 1/2 łyżeczki
oliwa 3 łyżki
przecier pomidorowy 1/2 szklanki
ocet jabłkowy 2 łyżeczki
pieprz kajeński szczypta
cukier
świeże zioła do dekoracji
sól i pieprz
Dodatek kuminu nadaje daniu orientalny posmak.

Oliwę wymieszać z łyżeczką kuminu, solą i pieprzem. Pierś kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć oliwą. Warzywa pokroić i również natrzeć marynatą. Odstawić na minimum pół godziny. Przecier pomidorowy wlać do garnka. Zagotować z resztą kuminu, octem, pieprzem kajeńskim. Dodać sól  i cukier do smaku (sos powinien być pikantny i słodkawy). Wyjąć kurczaka z marynaty, grillować smarując marynatą i odwracając raz w czasie pieczenia. Wyjąć warzywa i grillować z obu stron. Przed podaniem prószyć pieprzem i posypać świeżymi ziołami. Podawać z sosem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.