Grillowane bakłażany z cheddarem

  • Czas 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
Cheddar ok. 16 plasterków
bakłażany 1
oliwa
sól
Sos:
pomidory soczyste, dojrzałe lub krojone z puszki 4 duże
papryczka chili zielona, świeża 1/2
ocet jabłkowy 1-2 łyżeczki
cukier 1-2 łyżeczki
oliwa do sosu 2 łyżki
cebula cukrowa 1 mała
czosnek 2 ząbki
Bakłażanowo-serowy przekładaniec zawsze wzbudza zainteresowanie biesiadników.

Bakłażan pokroić w podłużne plasterki, posolić, odstawić na 15 minut. Pomidory obrać, usunąć sok i pestki, miąższ posiekać. Drobniutko pokroić czosnek, cebulę i chili. Wymieszać z pomidorami. Doprawić octem, oliwą, solą cukrem. Ser pokroić na plasterki. Osuszyć bakłażan ręcznikiem papierowym. Przekroić plasterki na pół. Grillować lekko smarując oliwą z jednej strony, odwrócić. Na każdym plasterku bakłażana położyć plasterek sera. Podawać z pikantnym sosem pomidorowym.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.