Grillowane warzywa z polentą

  • Czas 50 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
różne warzywa (marchewka, cebula, cukinia, pieczarki, papryka) 500g
oliwa 100ml
zioła prowansalskie 1 łyżka
czosnek 2 ząbki
porto 4 łyżki
kasza kukurydziana 100g
parmezan 30g
masło 2 łyżki
sól i pieprz
świeże zioła garść
Polenta, czyli kasza kukurydziana na słono znakomicie komponuje się z grillowanymi warzywami.

Warzywa obrać, umyć, pokroić. Wymieszać oliwę z octem i rozgniecionym czosnkiem. Dodać pól łyżeczki soli. Włożyć warzywa do marynaty na godzinę a najlepiej na cała noc. Zagotować 1 i ¾ litra osolonej wody. Cienkim strumieniem wsypać kaszę i gotować mieszając co jakiś czas, pod przykryciem ok 40 minut. Zdjąć z ognia, dodać masło i tarty parmezan. Wymieszać. Warzywa osączyć z marynaty i zgrillować, smarując od czasu do czasu marynatą. Posypać ziołami. Na porcje warzyw nakładać łyżką gorącą polentę.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.