Grillowane warzywa

Pamiętajcie, że grill to nie tylko mięso. Pieczone warzywa są po prostu obłędne. Do dziś czuję smak pieczonej papryki z plaży w Złotych Piaskach…

  • Czas 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
warzywa różne 500g
oliwa pół szklanki
czosnek 4 ząbki
ocet jabłkowy 1 łyżka
zioła prowansalskie 1łyżka
sól i pieprz
Do grillowania nadają się prawie wszystkie warzywa. Najlepiej udają się cukinie, papryka, bakłażany. Można podawać je jako dodatek do mięs lub samodzielnie z sosami.

Warzywa umyć, oczyścić i pokroić w plasterki (niezbyt cienkie, bo po grillowaniu nic z nich nie zostanie, a chodzi o to aby były mięsiste). Pieczarki pozostawić w całości. Pomidory pokroić na połówki. Wymieszać oliwę z octem, pokrojonym w cieniutkie plasterki czosnkiem, solą i pieprzem. Bakłażany posolić i zostawić na 20 minut. Po tym czasie osuszyć papierowym ręcznikiem. Wszystkie warzywa oprócz pomidorów włożyć do dużej miski i wymieszać z marynatą. Odstawić na pół godziny. Pomidory posypać ziołami od strony przecięcia. Grillować warzywa kilka minut odwracając, smarując marynatą jeśli zostanie i sprawdzając czy już doszły. Powinny być jędrne. Najszybciej gotowa będzie cukinia, najdłużej będzie grillować się papryka i pieczarki. Pomidory położyć na grillu i odwrócić raz. Podawać jako dodatek do mięs lub z sosem czosnkowym. Jeśli chcemy aby warzywa miały bardziej intensywny smak, do marynaty można dodać pół łyżeczki pieprzu kajeńskiego. Jeśli to możliwe dobrze jest posypać zgrillowane warzywa świeżymi ziołami.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.