Gruszka z awokado i ogórkiem

  • Czas 10 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
dojrzała, miękka gruszka 2
awokado dojrzałe 2
ogórki świeże 2-4
jogurt naturalny ok. 250 ml
pasta sezamowa tahina 1 łyżka
sok z cytryny do skropienia gruszki i awokado 4łyżki
sok z cytryny do sosu 2 łyżki
migdały garść
sól i pieprz do smaku
Dodatek pasty sezamowej nadaje tej sałatce oryginalny smak.

Gruszki obrać, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cyrtyny. Ogórki obrac, usunąc pestki, poroić w kostkę. Awokado obrać, pokroić w kostkę,skropić sokiem z cytryny. Migdaly pokroić w cieniutkie plasterki lub podprażyć na suchej patelni płatki migdałowe. Wymieszać jogurt z tahiną, doprawić sokiem z cytryny i solą. Posypać grubomielonym pieprzem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.