Gruszki w czerwonym winie z tymiankiem

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
gruszki 6 sztuk
laska wanilii 1
czerwone wino 1 butelka
cukier puder 225 gram
cynamon szczypta
świeży tymianek gałązka

Gruszki obrać ze skóry pozostawiając nienaruszony ogonek. Połowę laski wanilii przekroić wzdłuż i zeskrobać nasionka nożem. Nasionka i resztkę strączka wanilii, gałązkę tymianku, wino, cukier puder, szczyptę cynamonu i tymianek umieścić w rondlu. Umieścić w zaprawie gruszki. Gotować gruszki do momentu aż będą miękkie ale wciąż pozostaną jędrne (około 20-30 minut, wszystko zależy od tego na ile gruszki są dojrzałe). W trakcie gotowania upewniać się, że owoce w całości są zanurzone w winie. Wyjąć gruszki z garnka. Pozostały sos gotować do momentu aż zmniejszy on swoją objętość o połowę i przecedzić przez sitko. Gruszki  podawać z syropem. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.