Gulasz wołowy z fasolą

  • Czas 2 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
duża cebula 1
czosnek 2 ząbki
chili 2
pory 2
wołowina 450 g
smalec 100 g
zielona papryka 1
czerwona papryka 1
drobna fasolka 800 g
mielona papryka 2 łyżeczki
przecier pomidorowy 2 szklanki
tymianek 1 łyżka
ziemniaki 350 g
ostra kiełbasa 225 g
sól i pieprz

Namoczyć fasolę na noc. Odcedzić, zalać świeżą wodą, gotować do miękkości (ok 60 minut). W tym czasie obrać i posiekać cebulę, czosnek i chili. Pory pokroić w plasterki, papryki w kostkę. Pokroić mięso w kostkę. Roztopić smalec w garnku o drugim dnie. Włożyć cebulę, czosnek, chili i mięso. Obsmażyć ze wszystkich stron aż mięso się zrumieni. Dodać pory, mieloną paprykę, koncentrat pomidorowy i tymianek. Wlać do garnka 1 litr wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 1 godzinę, aż mięso będzie miękkie. Dodać kawałki papryki, pokrojone w kostkę ziemniaki, fasolkę i kiełbasę pokrojoną w cieniutkie plasterki. Przykryć i gotować aż ziemniaki zmiękną. Doprawić solą i pieprzem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.