Hiszpańska marmolada z pigwy

  • Czas 2 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
pigwy 2-3
sok z cytryny z 1/2 cytryny
cukier około 2 szklanki
sól szczypta
Duże owoce pigwy właśnie pojawiają się na bazarach. Zrobimy z nich hiszpański i portugalski przysmak dolce de membrillo, czyli twardą marmoladę, którą jada się na deser z białym serem.

Obrać (można też nie obierać) i wykroić środki z pigw. Pokroić na duże kawałki. Umieścić owoce w garnku i zalać wodą. Dodać sok z cytryny. Doprowadzić wodę do wrzenia i gotować, aż owoce będą bardzo miękkie. Odcedzić (płyn po gotowaniu to pyszny kompot) i ostudzić przez 5 minut. Zmiksować owoce aż powstanie gładka pasta.
Powinno z tego wyjść około 2 szklanek musu. Wlać go do garnka o grubym dnie, dodać 3/4 objętości cukru (jeśli 2 szklanki , dodać 1 1/2 szklanki cukru) i wymieszać.
Doprowadzić cukier i owoce do lekkiego wrzenia i gotować, często mieszając, na małym ogniu. Gotować powoli, utrzymując mieszaninę w stanie prawie wrzenia, często mieszając w celu zapobiegania przypaleniu, aż mieszanina zgęstnieje i stanie się gęstą pastą, która uformowana w kulkę nie rozpływa się. Mieszanina powinna być prawie sucha i rozciągliwa. Masa zmieni kolor i stanie się jasnopomarańczowo-czerwona .
Wlać do naczynia lekko naoliwionego i niech wystygnie. Można trzymać przez kilka tygodni w lodówce .

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.