Hiszpańska zupa z żółtej papryki

  • Czas
  • Czas oczekiwania 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
Żółte duże papryki 6
czosnek 6 ząbków
duże cebule 2
Dymka lub szczypior mały pęczek
Świeże chili 1
pomidory 6
bulion warzywny 1 litr
Ser owczy ( z braku sera hiszpańskiego może być bryndza) 150 g
śmietana 36 % 200 ml
Sól, pieprz, cukier do smaku
Kremowa konsystencja i pełny smak pieczonych warzyw. Pycha!

Papryki przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki. Blachę wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Położyć na niej papryki, obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę, chilli  i obrany czosnek. Piec 15 minut w temperaturze 200 stopni. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w ćwiartki. Do garnka wrzucić podpieczone warzywa, z sokiem który wypuściły podczas pieczenia, dodać pomidory, wlać bulion. Doprowadzić do wrzenia i gotować 15 minut. Zmiksować ze śmietanką. W razie konieczności doprawić solą, pieprzem i cukrem. Podawać zupę z wiejskim chlebem, posypaną posiekanym szczypiorem i pokruszonym serem. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.