Hot dog z Bistro Słony

  • Czas 10 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
Frankfurterka (delikatna) lub debrecynerka (pikantna)
bułka do hot doga
biała część dymki
ogórek kiszony 1
oliwa, ocet winny do smaku
cebula 1
sól i pieprz do smaku
musztarda
ketchup
sos aioli:
majonez 1 łyżka
czosnek pół ząbka
sok z cytryny 1 łyżeczka

Przygotowujemy prażoną cebulkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na mocno rozgrzanym oleju około 1 minuty. Wyjmujemy i osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Przygotowujemy sałatkę z ogórka: ogórek kroimy w półplasterki, dymkę w kostkę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy z octem winnym i oliwą z oliwek. Przygotowujemy sos aioli: miksujemy wszystkie składniki na gładką masę. Bułkę podgrzewamy i nadkrawamy głęboko wzdłuż. Smarujemy ją sosem aioli, nakładamy sałatkę z ogórka, polewamy keczupem. Teraz kładziemy gorącą kiełbaskę, na nią musztardę. Na końcu posypujemy prażona cebulką.

Poznaj Słonego - warszawskie bistro Magdy Gessler.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.