Hummus z miętą i prażonymi migdałami

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
cieciorka z puszki 400 g
mięta pęczek lub doniczka
oliwa 1/3 szklanki
cytryny 2
czosnek 2 ząbki
pasta sezamowa tahini 4 łyżki
migdały w słupkach 100g
świeży rozmaryn łyżka igiełek
papryka słodka w proszku 1 łyżeczka
kumin mielony pół łyżeczki
papryka ostra w proszku do smaku
sól, cukier, pieprz do smaku
Marokański hummus jest znakomitym jako dipem na przyjęcia. Można podawać go ze słupkami pokrojonych warzyw, arabskim chlebkiem lub bagietką.

Zioła umyć, osuszyć. Czosnek obrać. Zioła i czosnek posiekać. (Zostawić kilka listków mięty i igiełek rozmarynu do ozdoby). Wycisnąć sok z cytryn. Odsączyć ciecierzycę z zalewy, opłukać pod bieżącą wodą. Zmiksować ciecierzycę, posiekaną miętę i rozmaryn, sok z cytryny i pastę tahini, kumin i słodką paprykę na gładką pastę, w razie konieczności dolewając kilka łyżek wody. Doprawić do smaku. Przełożyć do miseczki. Uprażyć migdały na suchej patelni. Posypać humus migdałami i ziołami tuż przed podaniem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.