Hummus

  • Czas 40 min.
  • Czas oczekiwania 8 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
cieciorka 250 g
sok z 1 cytryny
czosnek 2 ząbki
oliwa 4 łyżki
sól i pieprz do smaku
Pasta tahini 3-4 łyżki
Pyszne i zdrowe smarowidło do chleba rodem z kuchni arabskiej.

Cieciorkę namoczyć w zimnej wodzie na noc. Rano ugotować do miękkości lekko soląc (około 30 minut). Cieciorkę osączyć zachowując wodę z gotowania. Lekko ostudzić i zmiksować w blenderze z pozostałymi składnikami na gładką pastę w razie potrzeby dodając wodę z gotowania. Podawać do chleba. Uwaga: tahini (tahina) to pasta powstała z ziaren sezamu. Można ją kupić w sklepach z azjatycka żywnością.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.