Imbir kandyzowany

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
imbir świeży 250 g
cukier trzcinowy 400 g
cukier puder do obtoczenia
Kandyzowany imbir zrobiony samodzielnie ma dokładnie taką ostrość jak lubicie.

Imbir obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. Zalać wodą w rondelku o grubym dnie i gotować na małym ogniu 10  minut. Jeśli lubimy imbir łagodniejszy w smaku, odcedzony imbir gotujemy jeszcze raz w świeżej wodzie, zalewając go po odcedzeniu zimną wodą. Jeśli lubimy imbir bardzo łagodny w smaku gotujemy jeszcze raz w świeżej wodzie. Odcedzony imbir zalać wodą (ok pół litra), dodać cukier i gotować powoli, na bardzo małym ogniu aż syrop zgęstnieje. Odcedzić na sicie (syrop zachować i używać jako np. dodatek do herbaty). Lekko ciepłe płatki imbiru obtoczyć w cukrze i rozłożyć na papierze do pieczenia do obeschnięcia. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.