Imbirowo-miodowy łosoś z cebulką

  • Czas 45 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
łosoś 2 dzwonka
miód płynny 2 łyżki
imbir w proszku 1/2 łyżeczki
sos sojowy 1łyżka
sos rybny 1łyżeczka
sól, świeżo zmielony pieprz
młoda cebula lub dymka 2
oliwa 1łyżka
Zapieczona pod grillem ryba w miodowej marynacie, cieszy zmysły chrupiącą karmelową skórką. Jej ostro-słodki smak jest idealny pod zimne piwo.

Rybę umyć i osuszyć. Wymieszać miód, sos sojowy, sos rybny, imbir, dokładnie wysmarować rybę marynatą, odstawić na pół godziny.  Rozgrzać oliwę na patelni z żaroodporną rączką. Położyć rybę skórą do dołu, smażyć pod przykryciem 3-4  minuty w zależności od grubości ryby. Polać rybę pozostałą marynatą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 C, z włączoną funkcją grilla, na 4-6 minut w zależności od grubości ryby. Jeżeli ryba będzie zapiekana za długo – przesuszy się i będzie niesmaczna! Pokroić cebulkę, posypać łososia przed podaniem, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Podawać z ziemniakami purre albo bagietką i zimnym piwem imbirowym. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.