Masala Chai – indyjska herbata z mlekiem i przyprawami

  • Czas 10 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
czarna herbata 2 łyżki
mleko 3,2% 200 ml
woda 200 ml
goździki 4
mielony cynamon 1/2 łyżeczki
mielony kardamon 1/2 łyżeczki
mielony imbir 1 łyżeczka
starta gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
miód 5 łyżeczek
pieprz szczypta

Wsypać herbatę z przyprawami do wody. Doprowadzić do wrzenia, a potem gotować 2 minuty na bardzo małym ogniu.

Dolać mleko i zagotować. Do przygotowania herbaty można też użyć dowolnego mleka roślinnego - owsianego, orkiszowego czy jęczmiennego. Dosłodzić napój brązowym cukrem trzcinowym Demerara, miodem, albo syropem z agawy. Przecedzić i podawać.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.