Insalata di arance, czyli sałatka z pomarańczy i fenkułów

  • Czas 15 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
pomarańcze 4
koper włoski 1 mała bulwa
czerwona cebula 1
świeży rozmaryn do dekoracji
dobre czarne oliwki 100 g
Sos:
oliwa 4 łyżki
biały ocet winny 2 łyżki
sól i czarny pieprz
Klasyczny przepis na mało w Polsce popularną insalata di arance, czyli sałatkę z pomarańczy, kopru włoskiego i oliwek.

Odfiletować pomarańcze. Fenkuł umyć, osuszyć, odciąć delikatne zielone listki (zachować do dekoracji) i łodygi. Bulwę przekroić pionowo na pół, a następnie każdą połówkę pokroić w plasterki. Obrać i pokroić w cienkie plasterki cebulę.

Przygotować sos: wlać do słoika oliwę i ocet winny. Doprawić solą i pieprzem. Zakręć słoik i potrząsać aż do uzyskania emulsji.  Warzywa ułożyć na talerzach, polać sosem, udekorować ziołami.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.