Jabłka pod kruszonką

  • Czas 30 min.
  • Czas oczekiwania 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
jabłka do gotowania (renty, boikeny) 1 kg
cynamon 1 łyżeczka
cukier waniliowy 5 łyżek
masło 150 g
mąka 150 g
cukier 150 g
masło do formy
Nie masz czasu i/lub ochoty na pieczenie szarlotki a masz na nią ochotę? Jabłka pod kruszonką to najmniej pracochłonna szarlotka.

Masło, cukier i mąkę posiekać nożem a potem lekko zagnieść palcami aż ciasto przybierze formę okruchów.  Wstawić do lodówki w przykrytej misce na pół godziny (może być na całą noc). Jabłka obrać, pokroić w kostkę, włożyć do rondla. Wlać ¼ szklanki wody, wsypać cukier i cynamon. Dusić jabłka mieszając aż część z nich będzie miękka ale zdjąć z ognia zanim się rozpadną (5-7 minut). Formę do pieczenia lub naczynie żaroodporne posmarować masłem. Na dno włożyć jabłka, po wierzchu posypać kruszonką. Rozgrzać piekarnik do 200 C. Wstawić naczynie do piekarnika, włączyć zapiekanie od góry i piec ok. 10 minut. Uwaga: o wiele szybciej przygotujemy jabłka pod kruszonka jeśli użyjemy jabłek ze słoika.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.