Jajecznica z rakami lub krewetkami

  • Czas 7 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
mrozone raki 100g
jajka ekologiczne, świeże 3
masło 1łyżka
szalotka 1
koperek lub szczypiorek
sól i pieprz
Nie trzeba być Kaszubem aby docenić to tradycyjne danie kuchni pomorskiej. W oryginale z rakami ale dziś na bezraczu i krewetka rak.

Mrożone raki (krewetki koktajlowe) przelać wrzątkiem na sitku. Obrać i posiekać szalotkę. W miseczce rozbełtać jajka. Rozgrzać masło na patelni. Zeszklić lekko szalotkę, dodać raki i smażyć 1-2 minuty. Wlać jajka i dosmażyć  jajecznicę. Doprawić solą i pieprzem. Posypać koperkiem lub szczypiorkiem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.