Jajka na szpinaku

  • Czas 15 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
jajka 12
szpinak świeży lub mrożony 1,5 kg
masło 4 łyżki
mąka 3 łyżki
tarty cheddar 5 łyżek
tarty parmezan 5 łyżek
mleko ok, 1,4 szklanki
ocet 1 łyżka
gałka muszkatołowa
cukier
sól i pieprz

Przygotować szpinak – mrożony rozmrozić na suchej patelni, świeży opłukać i nie strząsając nadmiaru wody włożyć do rondla. Przykryć i dusić aż opadnie (ok 5 minut). Odcedzić, pokroić, doprawić lekko solą, cukrem, gałką i pieprzem (ostrożnie z solą – sos będzie słony)

Zrobić zasmażkę z mąki i 3 łyżek masła. Energicznie mieszając, dodać mleko i gotować kilka minut. Zdjąć z ognia, dodać ser. Wymieszać. Doprawić.

Do szerokiego rondla wlać wodę do połowy wysokości, dodać łyżeczkę soli i ocet. Zagotować. Jajka rozbijać tuż nad powierzchnią wrzątku i delikatnie wrzucać do wody. Gotować jednocześnie tylko tyle jajek, aby swobodnie pływały w rondlu. Po trzech minutach wyjąc łyżką cedzakową. Płaskie naczynie żaroodporne posmarować masłem. Wyłożyć na dno warstwę szpinaku, na wierzchu ułożyć jajka, polać sosem serowym, posypać tartym parmezanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 C, na 10 minut. Potem przełączyć piekarnik na funkcję „pieczenie od góry” i zapiekać kilka minut aż ser stanie się złoty. Uwaga: dla odmiany możemy cheddar zastąpić serem pleśniowym czy gruyerem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.