Jarzębina do mięsa

  • Czas 3 godz.
  • Czas oczekiwania 1 dzień
  • Trudność
  • Porcja dla
jarzębina 1 kg
cukier 500 g
gruszki (opcjonalnie) 300 g
pektyna (opcjonalnie) 0,5-1 opakowania
Jarzębina do mięsa to specyficzny aromat, lekka goryczka i wyrazisty smak.

Jarzębiny dokładnie przebrać, wybierając tylko bardzo dojrzałe owoce. Jeśli nie mamy pewności, że jarzębina przemarzła na drzewie, należy ją włożyć do foliowej torebki i zamknąć na noc w zamrażalniku. Dokładnie opłukać. Wilgotną zasypać cukrem i odstawić na kilka godzin lub na noc. Smażyć powoli na małym ogniu aż owoce staną się szkliste. Jeśli jarzębina puści mało soku dolać przed smażeniem pół szklanki wody. Jeśli chcemy dodać gruszki to należy je obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Gdy jarzębiny zaczynają być szkliste włożyć gruszki i dosmażyć. Jeśli chcemy aby konfitura była gęsta można dodać pektyny lub żel-fix według przepisu na opakowaniu.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.