Jesienna pizza z kaszanką i jabłkami

  • Czas 30 min.
  • Czas oczekiwania 45 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
na ciasto:
mąka pszenna 350 g
cukier 1,5 łyżeczki
sól 1,5 łyżeczki
oliwa 2 łyżeczki
suszone drożdże 5 g
letnia woda 250 ml
obłożenie:
ziemniaki sałatkowe 3
dobra kaszanka pół kilo
jabłka do gotowania (reneta, antonówka, boiken) 2-3
czerwona cebula 1
oliwa do skropienia 2-3 łyżki
sól i pieprz
natka lub szczypiorek do podania
Pomysł wydaje się dziwaczny ale pizza to przecież nieograniczone pole dla kulinarnej fantazji.

Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odstawić na 10 minut. W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól i wlać drożdże. Wyrabiać 5-10 minut na blacie lub stolnicy oprószonej mąką, aż ciasto stanie się jednolite i elastyczne. Odstawić na 10 minut. Ponownie włożyć ciasto do miski i wyrobić z oliwą. Podzielić na porcje po 150 g i uformować w kule. Przykryć ciasto folią i odstawić na 45 minut, aby urosło (powinno zwiększyć objętość dwukrotnie).

W tym czasie ziemniaki umyć i obgotować w osolonym wrzątku 10 minut. Ostudzić, obrać pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Kaszankę pokroić w plastry. Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki ze skórką.  Kiedy ciasto wyrośnie, nagrzać piekarnik na maksymalną temperaturę. Oprószyć ciasto mąką i wałkować na arkuszach papieru do pieczenia, tak by ze środka usunąć pęcherzyki powietrza. Uformować ciasto w placki o średnicy około 15 cm. Każdy placek posmarować oliwą, obłożyć  plastrami zimniaków, kaszanki, jabłek i cebuli. Skropić oliwą, posolić, oprószyć pieprzem. Przełożyć na papierze wprost na gorącą blaszkę. Piec aż brzegi ciasta nabiorą złotego koloru. Po wyjęciu z pieca posypać posiekaną natką lub szczypiorkiem. Uwaga: zamiast jabłek albo obok nich można też użyć gruszek.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.