Jogurt z kiełkami

  • Czas 10 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
jogurt naturalny 200 ml
marchewka pół
Kiełki garśc
Czosnek (niekoniecznie) 1 mały ząbek
sól i pieprz
W Indiach bardzo popularną potrawą jest raita – jogurt z warzywami i przyprawami. To dobry pomysł na lekkie śniadanie lub przekąskę

Marchewkę umyć, obrać zetrzeć na tarce. Ogórek zetrzeć na tarce, ewentualnie zostawiając  kilka plasterków do dekoracji. Czosnek rozgnieść.  Wymieszać jogurt z warzywami, doprawić solą i pieprzem. Posypać kiełkami i ewentualnie udekorować ozdobnym szaszłykiem ogórkowym. Jeśli chcemy uzyskać potrawę bardziej zbliżoną do hinduskiej raity, podsmażamy chwilę na oleju czarną gorczycę i kumin i dodajemy do jogurtu razem  z drobno pokrojoną papryką.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.