Kalafior pod kołderką

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
kalafior 1
mąka 4 łyżki
masło 6łyżek
mleko 1,5 szklanki
ser gruyere 100g
parmezan 50g
Tak przyrządzony kalafior może wystąpić nie tylko jako dodatek ale także jako danie główne.

Kalafior podzielić na różyczki. Gotować na parze 10 minut, lub w wodzie aż zacznie być miękki. Odstawić na sitku aby odciekł. W rondelku roztopić 5 łyżek masła, wsypać mąkę i smażyć na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy zacznie się rumienić wlać mleko energicznie mieszając rózgą. Gotować 3-4 minuty. Zdjąć z ognia, wsypać starty guyere, wymieszać aby się rozpuścił. Nagrzać piekarnik do 180 C. Posmarować resztą masła naczynie żaroodporne. Włożyć kalafior i polać sosem. Posypać tartym parmezanem. Zapiekać 15 minut aż wierzch się zrumieni.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.