Kalafior w cieście na dwa sposoby

  • Czas 25 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
kalafior 1
olej do głębokiego smażenia
ciasto polskie:
mąka pół szklanki
śmietanka 12% 3/4 szklanki
jajka 2
proszek do pieczenia do ciasta polskiego 1/4 łyżeczki
sól
ciasto hinduskie:
besan (mąka z cieciorki) 1 szklanka
jajko 1
proszek do pieczenia do ciasta hinduskiego 1/2 łyżeczki
kurkuma 1/2 łyżeczki
łagodne curry 1/2 łyżeczki
woda
Smażony w głęboki tłuszczu kalafior można przyrządzić jako danie hinduskie lub polskie. Obie wersje to wspaniałe gorące przekąski.

Kalafior podzielić na różyczki, gotować na parze 5 minut. Zostawić do osuszenia (lub osuszyć ręcznikiem papierowym).

Przygotować ciasto.

Polskie: oddzielić żółtka od białek. Ubić białka na pianę. Zmiksować mąkę, śmietankę, żółtka, sól, proszek do pieczenia. Wymieszać z pianą.

Hinduskie: zmiksować wszystkie składniki, dodając tyle wody aby ciasto miało konsystencję śmietany.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.