Kalarepka curry

  • Czas 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
kalarepy 6
olej lub klarowane masło 4 łyżki
kumin sproszkowany 1łyżeczka
śmietnka kremówka 200ml
dymki 1-2
orzechy piniowe pól szklanki
pasta curry 1łyżka
sól, cukier, pieprz
Ostrość potrawy regulujemy dodając mniej lub więcej pasty curry. Pasta jest zazwyczaj bardziej aromatyczna niż curry w proszku.

Kalarepy obrać pokroić w półplasterki. W rondlu rozgrzać tłuszcz. Dodać kumin i pastę curry. Smażyć kilka sekund. Dodać kalarepki. Smażyć mieszając aż wszystkie plasterki będą obtoczone przyprawami. Wlać śmietankę, posolić. Dusić pod przykryciem 10-15 minut (w zależności od tego, jak młoda jest kalarepa.) Dodać cukier i pieprz do smaku. Orzeszki podprażyć na suchej patelni. Zielone części dymek pokroić w skośne kawałki. Posypać curry orzechami i dymką. Uwaga: aby uzyskać bardziej egzotyczny smak śmietankę można zastąpić mlekiem kokosowym.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.